Press releases

Комисията за защита на потребителите забрани реклама за бързи заеми

 

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани радиореклама на компанията за потребителско кредитиране „ПРОФИ КРЕДИТ“ заради невярна информация. Според комисията клипът за отпускане на бързи заеми заблуждава потребителите и е нелоялна търговска практика.

 

„На този етап „ПРОФИ КРЕДИТ“ не смята да обжалва решението на КЗП, тъй като радиорекламата вече не се излъчва в страната от два месеца насам“, коментираха от компанията.

 

Според КЗП рекламният спот заблуждава потребителите, че могат да получат кредит, без да доказват дохода си. В съобщението е цитирана и част от текста: „Бърз кредит от „ПРОФИ КРЕДИТ“ само срещу лична карта на равни месечни вноски. Не е необходимо да доказваш своя доход…“

 

От комисията обясняват, че в реда и условията за получаване на паричен заем от компанията изрично е посочено, че кредитоискателят трябва да има официално доказуеми регулярни доходи. „Освен това има изискване те да са от трудово правоотношение, пенсия или свободна професия, а „срокът на получаване трябва задължително да покрива срока на договора за заем“, пише в съобщението.

 

Твърдението в радиорекламата, че за отпускане на заем от финансовата институция „не е необходимо да доказваш своя доход“, докато в същото време условията изискват потребителят „да има официално доказуеми регулярни доходи“, е нелоялна търговска практика.

 

От компанията заявиха, че не смятат, че твърдението „не е необходимо да доказваш своя доход“ е нелоялна търговска практика, и обясниха, че по принцип изискват кредитоискателят да представи единствено лична карта, след което компанията самостоятелно и за собствена сметка проверява доходите на съответното лице в публичните регистри на държавата.

 

„От клиентите на компанията не се изисква да предоставят служебна бележка, трудов договор или какъвто и да било друг документ освен лична карта при кандидатстване за кредит“, коментираха от „ПРОФИ КРЕДИТ“. Според тях решението на КЗП е взето, без да се вземе под внимание разликата между доказуем доход и изискване на доказателство за доход, което компанията не изисква.

 

DIVIZE: PROFI CREDIT BG